PHILIPPINES – FEMTE RESAN, del 2

SIARGAO
Från Cagayan de Oro, via Cebu, en natt på ett hotell fullt med europeiska snuskgubbar, vidare med ett litet plan fullt med surf-, dyk- och sporttokiga ungdomar (Inge och jag absolut de enda pensionärerna!), kom vi till en liten flygplats på en liten ö, Siargao. Som ligger en bit ut i Östkinesiska Havet, del av Stilla Havet,  norr om “vår” ö Mindanao.

Vatten, vatten, mangrove, en dränkt grön ö! Såg endast EN smal väg under den långa inflygningen.20130114_035326.jpgfb_img_1466496558856.jpg

Efter 45 minuters bilfärd genom oändliga risfält, där bufflar gick med blötjord upp till buken, var vi framme vid strand och sköna bad. Lågvatten bra för Anton att bada i naturliga havspooler. Vid högvatten slog vågorna upp mot våra stolar. Skönt!

Siargao är känd för djärva surfare som kommer till jättevågorna som vräker in mot ön. Tror där är tävlingar varje år. Vi besökte Cloud 9 och vandrade på bryggan i blåsten. Där utanför sträcker sig Mindanaodjupet eller Filippinergraven. Mot Taiwan och Japan.Mer än 11500 meter djup.dsc02211.jpgJag sitter på en liten terass, lyssnar på regnet som öser på plåttaket och det eviga ljudet av de eviga vågorna som bryter långt ute mot revet. Ett vitt band längs hela horisonten. Låter som evigt åskdån. Vatten massor från Stilla Havet vräker in mot denna lilla ö av vulkanisk sten. Inte korallrev. Hörde att lokalbefolkningen ger sig dit ut när det är ebb, hela familjer med picnic i korgar. För att plocka en massa läckerheter. När högvatten kommer får dom bråttom att ta sig tillbaka. Det har hänt att man glömt något barn där ute!
En natt i förbokade hyddor. Alltför primitivt. Fuktmättade palmbladsväggar. Lite unken lukt. Anton rejält förkyld. Svårt sova på natten. Tålde nog inte nya bakterier och snoriga kusiner? Eller mögel i hyddan? Vi börjar också hosta.

Mycket god mat! Vi gick tillbaka hit längs stranden efter att vi flyttat härifrån

Runt hörnet hittar vi ett hotell med lite högre standard. Bättre. Och samma härliga strand. Dessutom en pool. Men här är det ofta problem med elektricitet. Rose och Daniel använder sina mobiler för att få ljus på nätterna och kunna se till den lille…hostmedicin, inhalation för andningen, sondmatningen. ..

Siargaos viktigaste produktion är kopra/kokos. Killarna klättrar upp i palmkronorna och hugger … det regnar kokosnötter!

Hade läst om General Luna som en gång för länge sedan med sina mannar hade lyckats köra iväg spanjorerna från Filippinerna. En stad på Siargao har fått namnet General Luna. En liten stad, eller by, man säger “där två vägar möts”.  Letade efter något minnesmärke, kanske museum, men hittade inget. Ok, vi hittade en liten bar där vi fick lunch. Och viktigast: En liten affär där vi kunde köpa hostmedicin!

Ja, så fortsätter historien om sondknappen. Faster Maj-lis hade skickat paket med reservknappar från Sverige. Vi kunde följa det på internet. Såg att det låg flera dagar på flygplatsen i Manila. Sedan hade det gått med flyg till Surigao  (stad på norra Mindanao) och på väg med båt till Siargao. Frakten kostade Daniel och Rose 800 kronor (4000 pesos). Men tyvärr kom paketet fram en dag för sent! Leverantören frågade vad de skulle göra med paketet…vi svarade “Ge det till ett sjukhus!”Tur att den sista knappen på Antons mage höll hela tiden!
YTTERLIGHETER

Daniels förväntningar på Siargao…dyk, fiske… blev inget. Han ville inte lämna Rose och förkyld Anton.

Återigen .. litet flyg 45 minuter från mycket enkla vattensjuka Siargao till ett lyxigt hotell vid en strand på Mactan Island utanför Cebu City.

Nu har vi kommit till en grön oas, flera pooler, sandstrand, dammar med stora karpar,  broar. Lugn,  underbar mat, vackert, vackert! Har vi hamnat i Japan? Eller kanske Korea…Kina? Får mailadresser…är välkomna till Japan! Vi har fått mailkontakt med ett vänligt japanskt par,  men…men…

Folk frågar varifrån vi kommer. De flesta gästerna är från Japan, Korea, Kina. Äldre herrar med keps dricker sitt te, skrattar och diskuterar. Unga familjer med barn. Siden,  modekläder, platåskor, hennarött hår… Också vi, direkt från Siargao.

En kväll är det fest, dansgrupper från olika landsdelar, Rose och Daniel blir uppbjuden till dans,  är med och hoppar mellan smällande bambukäppar!

Vänliga personalen , killar, tjejer, filippiner.  Säger hello till Anton! En flicka från Mindanao har lämnat sitt barn hemma hos familjen, får själv ledigt för att resa hem…mycket sällan.
Tungt beväpnade vakter går runt på stranden.

När vi går utanför muren är allt som vanligt. Det gäller att bo på rätt sida om muren!

Några nätter till i denna lyx. Sedan bär det av hemåt igen.
COPACABANA I MANILA

En öl och en sandwich. Det är mulet och det gillar vi. Trötta på att bada.

Rose har klippt och rakpermanentat. Och Daniel har klippt. För 8.50. Med massage! Ja, ja


Står på elfte våningen, tittar ut över jättestadens alla glittrande ljus, evig slingrande trafik, hur många filer? Kan inte räkna dem. Säger godnatt till alla miljoner människor som lever sina liv här.

HELT STUM
Upptäcker att min sista bok i den här läs/surfplattan inte går att öppna. Lånetiden har gått ut. Lite på skoj söker jag MALIN, Malmö stadsbiblioteks lista. Jodå…avancerad sökning…Guillou…och efter två minuter har jag laddat hit “Dandy”, som jag bara hade hunnit halvvägs i.

Så nu är jag tillbaka i konstnärs- författar- Bloomsburygruppens dandyliv i början av 1900 – talets England. Ja, faktiskt även i Östafrika! Där engelsmännen försökte ‘hjälpa afrikanerna upp ur mörkret’…
Och den långa flygturen från öst till väst är räddad! Med passande musik…ofta lugn arabisk…i öronen och plattan i knät ska man väl kunna fördriva timmarna.

Förbluffad och stum över teknikens under. Och bibliotekets tjänster!
PS.  Anton sov mest hela resan hem. Där väntade vardagen med jobb och Anton skulle börja på dagis. Han var nu 2 år gammal. Det skulle ta tre år innan vi kunde göra nästa resa. Mycket arbete och mycket sparande. Återkommer med  den sjätte resan, 2016.DS


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s