PHILIPPINES – FJÄRDE RESAN, del 2

Länge sedan jag skrev. Men nu fortsätter vi.
Vi fick boka flyg till Cebu City. Hade fått veta att du behövde en stämpel i ditt pass, ett grönt kort, för att kunna resa ut från ditt land. Och för att få detta måste du genomgå en kurs i Cebu eller Manila. Vi valde Cebu, eftersom vi sedan hade tänkt ta lite extra semester och vila ut. På Cabilao, en liten ö utanför Bohol.

image

image

image

image

image

Alltså, ett par dagar i jättestaden Cebu. Det visade sig att du “blev inlåst” tillsammans med många andra, mest flickor, som ville resa utomlands. För att gifta sig, i USA, Europa eller Australien. Många skulle arbeta i något arabland (en stor del av Filippinernas bruttonationalprodukt utgörs av pengar som skickas hem till familjer från folk som arbetar utomlands). Vi följde med dig till platsen där ni skulle genomgå ‘kursen’. Som sagt, du fick inte ha kontakt med Daniel eller oss! Du frågades ut om allt möjligt, t ex om Daniel och hans familj i Sverige. De ville undersöka om det verkligen var ett riktigt äktenskap…inte någon sorts trafficking eller sexhandel…

Vi läste planscher på väggarna och förstod att filippinska myndigheter vill informera om vilka rättigheter ni har som bor utomlands. Ni fick mailadresser och telefonnummer till denna organisation, som är till för att hjälpa alla dem som hamnar i knipa, som utnyttjas, som kan bli slagna och våldtagna.

Alltså, Daniel ville inte lämna dig där, utan stannade i korridoren utanför klassrummet. I fruktansvärd hetta! Inge och jag orkade inte stå där hela dagen, utan vi tog en taxi ner till stan. Passerade en enorm, vit katedral. Vi hittade ett väldigt fint museum. Svalt och skönt. Det var ett hus i spansk stil, byggt som en kringbyggd gård med grönskande trädgård i mitten. Tjusigt inrett i mörka, polerade möbler. Stora, tunga skåp och sängar, vitt linne, spetsdukar och gamla porträtt på väggarna. Det var den första filippinske biskopens hem i Cebu City!

Tänkte på det vi hört tidigare: Slavarbete under 400 års spansk makt… och därefter 40 år amerikanskt Hollywood… (Ja, vi har nu läst en hel del om den spanska tiden. Och ett par år senare kom vi att besöka en ö som ligger norr om Mindanao, Siargao. Där finns en liten stad General Luna, uppkallad efter en general som lyckades stoppa spanjorerna för länge sedan… Men de gick ju inte att stoppa, som vi ju vet. Siargao ska jag berätta om längre fram.)

Medan vi vandrade runt i biskopens hus, ringde mobilen. Det var du Rose, som messade frågor till oss, sådant som de frågat dig om, t ex vad jag hette som ogift. Skoglund… Hur skulle du kunna veta det!? Vet att du pluggat in en hel del, Daniels syskon, syskonbarn… familj som du inte träffat än. Tur du hade mobilen med och kunde smussla lite.  Ok. Syftet med all utfrågning och information var ju gott!

image

image

image

image

image

image

image

image

Vi kom till Cabilao. Via taxi och en härlig båttur.
Där kunde vi koppla av några dagar. Första natten led vi av hettan. Ingen el under natten! Men nästa dag promenerade ni längs stranden och hittade ett härligt hotell. Jag vet nu att det var svårt för dig, Rose! Du ville egentligen inte åka till Cebu och Bohol…men då var du alltför blyg att säga ifrån vad du ville eller inte. Det är inte länge sedan du berättade det! Men nu säger du verkligen vad du tycker! Eller hur?

Fortsätter med Bohol i del 3.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s