Flyktingar dör i Medelhavet. Östersjön? Öresund?

Nej, nej!
Sitter i sköna fåtöljen, dricker ett glas vin, tittar på TV, surfar runt lite på mediesajterna. Fick en inbjudan till Malmö Rådhus den 14 december. Vi som lagt några timmar som volontärer på stationen. Tänkte först att jag inte vill gå. Spektakel. Men kanske man får lite information om vad som händer och hur man planerar. Här i stan är det slut på boende för dem som väntar. Hundratals familjer sover på madrasser…wellpapp…direkt på cementgolvet i stora hallar. Barnen blir sjuka. Hostar. Sover på bänkarna i kyrkor som öppnat sina dörrar.

Jag har det varmt och gott. Varför kan vi inte öppna vårt hem? Lite ovan tanke på att ha främmande människor hemma. Hur länge? Kan vi tränga ihop oss? Maten? Vi skulle säkert få vänner och alla skulle tjäna på det. Men…

Turister och utlandssvenskar i Spanien har i flera år sett afrikaner flyta iland utanför sina hus. Vi har sett dem i Syditalien. Grekland. Varje dag. Eller natt.

Det börjar bli vinter i miljonlägren i Turkiet, Libanon, Jordanien. Familjer fryser, är hungriga, barnen, utan skola, söker mat, en hel förlorad, traumatiserad generation lider. Barn med tomma blickar.

Några, ja, tusental, tar sig därifrån. Många drunknar och flyter upp på stränderna. Ville hitta någonstans där de kunde känna sig trygga. Börja om.
De har kommit med tåg, buss, traskande längs vägar och järnvägsspår. Livlinan  är mobilen, kontakten med sina kära. En går före. Hoppas kunna återförenas. Komma igång med livet igen. Utbildning, arbete, kunna återgälda till sitt nya land.

Men, Sverige är fullt. Kan inte ta emot fler flyktingar. Politiker pratar. Partipolitiskt käbbel. Hinder, staket, kontroll, skicka tillbaka!

Första gummibåten har kommit. Till Skillinge på Skånes sydkust. När ska vi få se barn flyta iland på de vita sandstränderna?! Skånes stränder. Laholmsbukten.
Nej, nej, nej!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s