MALMÖ CENTRAL

Jag volontärar ibland i Garderoben på Malmö Central. Tretimmarspass. Det har jag kanske berättat om innan… I vår stad är vi fler än 300 personer som jobbar på schema dygnet runt i Welcome Refugees to Malmö. Tillsammans med Migrationsverket,  Röda korset, Moskén,  Polisen…
I baracken utanför kan de få varm dryck, frukt, ibland en macka. På perrongerna tas de emot och guidas… i Garderoben får de en varm jacka, varma skor, kalsonger, barnkläder,  en sulky…en leksak… och ett leende. Folk lämnar kassar o sopsäckar fulla med grejer,  som vi sorterar och ordnar… vilket överflöd vi lever med! Men… vi svenskar är stora. L o XXL.  Afghaner o syrier är verkligen SMALL. I förrgår fick killen som kom barfota i plasttofflor tyvärr lämna oss i samma usla plastskor. Dock med strumpor. Vi hade endast stl 40 o 41. Han behövde 37. Inte alltid det lyckas.

Alla dessa unga killar. En del ganska tuffa. Men också alla de med blickar som säger något om trötthet, ensamhet, hopplöshet. Också den medelålders kvinna med slöja som vill ha en stor IKEA KASSE att plocka ned varma jackor, jeans… i. .. Vi säger då: Endast en jacka per person. Hon säger: Jag tar till mina barn. Vi: Då får dina barn själva komma hit. Och en stund senare kommer hon tillbaka med fem tonåringar. Som blygt provar jackor och kastar blickar på sin mamma som sitter hopsjunken, trött på en stol. Mama. ..Kan jag ta denna i rött?


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s