ZADIE SMITH

Ännu en ung författare, Zadie Smith, som beskriver de multikulturella områdena, denna gång i norra London. Jag läste hennes tidiga romaner, VITA TÄNDER och OM SKÖNHET för några år sedan. Finns anledning att läsa dem igen nu. Dessutom kom en för mig ny bok, NW, för ett par år sedan. Spännande! Intressant! Att se vad som händer i världens städer.

Några klipp om Z. S.:

VITA TÄNDER
När Archie Jones försöker ta sitt liv i sin Cavalier Musketeer nyårsmorgonen 1975 men förhindras av en slaktare (som ogillar att sådana saker utspelar sig framför hans affär när han väntar en morgontidig leverans) så förändras Archies liv för all framtid. Han kliver ur sin bil och vandrar förvirrad och tyngd av sitt nyligen kraschade äktenskap in på en efterfest där han möter den svindlande vackra jamaicanskan Clara Bowden. Hon är 19, han är 47. Hon är en bra bit längre än honom och saknar sina framtänder efter en motorcykelolycka. Sex veckor senare är de gifta.

Så inleds Vita tänder, succéromanen som utspelar sig framför allt i en myllrande del av norra London. I denna multikulturella stadsdel möts medlemmar av familjerna Jones, Iqbal och Chalfens, och trots alla olikheter – hudfärg, religion, bakgrund – så vävs dessa egenartade människors liv samman och bildar en varken smärtfri eller förutsägbar berättelse. En mäktig och sprakande historia som är oavbrutet underhållande.

NW
Hur kan några tunnelbanestationer hit eller dit spela roll? Man kliver ner vid en station och kliver upp ur jorden några kilometer bort och det är en annan värld. Leah och Nathalie växer upp som bästa vänner i åttiotalets London, i stadsdelen Caldwell, med postnumret NW. Här är alla gatorna vägval, som leder till återvändsgränder eller motorvägen mot framgång. Flickornas liv ter sig till en början lika men ska utvecklas åt olika håll, Natalie som egentligen hette Keisha, byter namn, utbildar sig, skaffar sig ett fint jobb och en proper man, medan Leah gifter sig med en hårfrisör och gillar att utforska sin sexualitet.
Med sin rappa stil, sin förmåga att fånga både klass och kulturmarkörer fångar Zadie Smith ett modernt London där alla har en möjlighet att lyckas, men att bli lycklig är lika svårt som var helst på jorden. För vem bestämmer när ett liv är framgångsrikt?

Zadie Smith, född Sadie Smith den 27 oktober 1975 i Brent i nordvästra London, är en brittisk författare. Hon är syster till rapparen Doc Brown. Zadie Smith har skrivit flera uppmärksammade romaner, bland vilka Vita tänder blev hennes genombrott.

image

Smith föddes i arbetarområdet Brent av invandrade jamaicanska föräldrar som skildes när hon var barn. Hon studerade vid King’s College, Cambridge, under det hon samtidigt debuterade som författare.

1997 visade hon det första utkastet till Vita tänder för förläggare, men boken kom inte att skrivas klart förrän 2000 och blev då en storsäljare som översattes till flera språk. Detta blev hennes romandebut. Den andra romanen, Autografjägaren, fick däremot inte lika stort genomslag. Hennes tredje roman, Om skönhet, nominerades till 2005 års Bookerpris.

Sju år efter senaste romanen Om skönhet, en klassiskt ”genomskådande” och kvick historia om två etniskt mixade akademikerfamiljer i Boston, återvänder Zadie Smith till London och förortsmiljön från Vita tänder, succédebuten som hon skrev som 22-årig litteraturstudent. Hennes nya roman NW utspelar sig, som titeln anger, i nordvästra London. Där växte hon själv upp i en så kallad council estate, ett kommunalt subventionerat bostadsområde där invandrare från de forna kolonierna, karibier, indier, pakistanier, nigerianer, somalier, samsades ganska väl med fattiga britter, mest irländare.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s