ÅTER TILL LÖBERÖD

När jag var liten, slutet 40-talet, åkte vi ibland tåg med faster Anna (som senare blev mors adoptivmor) till Annas syster Maria (sillamaria) och Karl i Löberöd. Ett stort äventyr, en heldagsresa. Tågbyte i Eslöv. Lång resa via Bjärsjölagård.

Alla satt i köket. Där var det varmt och skönt. Glada och generösa var dom. På väggen hängde deras telefon. En som dom stolt demonstrerade, som man vevade på. Huset var en grön låg länga med gaveln ut mot vägen. Marias föräldrahem. Där fanns ett rum som var kallt (minns hur Maria bäddade till mig där med fuktiga, kalla, styva lakan), en liten kammare och kök. I bortre delen av längan fanns utrymme för Karls verktyg, hönsen och dasset.
Dom hade en liten bit jord bredvid huset där dom odlade potatis och kål.

Jag hos Maria:
image

Maria o Kal till höger
image

Maria o Kals hus nutid:image

På andra sidan vägen låg ett stort fint hus. En av systrarnas bröder hade ägt det huset. “Rige Kal” kallades han. Ja, han hade säkert varit rik. Fina möbler, koppar i köket, fick inte röra något. Nu bodde Ester där.  Har senare förstått att när Karls fru gått bort, så skaffade han sig en hushållerska. Vet inte om han gifte sig med henne… men nu var det hon som huserade där. Ganska stram och kylig.

image

Carl Anderssons hus nutid:

image

På hans gravsten står han själv överst, därunder Ester och längst ned första hustrun.
image

Fler minnen: När vi var hemma igen i Limhamn så var det samma visa varenda gång. Jag fick ligga naken på ett vitt lakan medan mor och far klämde ihjäl alla hönsalopporna med nageln. Ja, det var Maria och Kal i Löberöd.

Sen var det Nils, också bror till systrarna, som hamnade i Vollsjö. Han och hans fru Ingar fick många barn. En dotter, Selma, var min biologiska mormor som jag aldrig träffade. Hennes tragiska öde ska jag skriva mycket om längre fram.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s