2015 MITT HJÄRTA BLÖDER

Tänker på alla människor som flyr. Från krig, våld, platser där man inte kan leva, inte ge sina barn mat. Flyktingströmmar. Till platser där man hoppas på ett liv.

Enligt UNHCR är Turkiet landet som håller flest flyktingar. Och Libanon I förhållande till landets folkmängd och storlek. Av världens flyktingfloder är det bara en liten, liten bäck som tar sig till vårt land. Mest män och ensamkommande barn och ungdomar. Jag undrar hur många kvinnor och barn som dött i Medelhavet och längs vägen?

För ett par veckor sedan tog vi tidigt morgontåg till Stockholm. På Malmö Central sov ett 50tal på bänkar och över bord. Helt slut. Hörde volontärer tala om barnvagnar, jackor etc. 

Vid ankomsten till Stockholm möts vi av gulklädda poliser och Röda korsets personal. De stod tätt, tätt längs hela den smala perrongen. Erbjöd alla flyktingarna hjälp. Fullt kaos utanför. Vi blev berörda när vi såg så många gråtande förenas med väntande anhöriga och vänner. Omfamningar och kyssar.

Jag tänker på hur det ser ut i Syrien, Afghanistan. .. Vad lämnar de?

Har svårt att förstå när folk, ja, goda vänner, säger…’de är inte flyktingar…de har fina kläder…mobiler…de vill bara ha bidrag…de är utsända av IS…farligt…de kommer att vara ett hot mot våra värderingar…mot kvinnor i vår del av världen…’

image


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s