FLYKTINGFAMILJ BODDE HOS ANNA

Anna och Gösta fick inga barn. Hon blev tidigt änka. Hon skötte hans grav och gick i högmässan på söndagarna. När jag var liten och bodde på Sunnanväg nära kyrkan kom hon och frågade om jag ville följa med henne. Och det ville jag gärna. Vattna blommorna på Göstas grav, kratta singeln på ett visst sätt och sitta bredvid henne i kyrkan. Hon var uppklädd i svarta kläder och hatt. Hemma kunde hon gå i bara underklänningen…

Hon fortsatte med huset och köttaffären även som ensamstående kvinna. Gifte aldrig om sig. Hyresgästerna blev vänner för livet och man talade om alla trevliga träffar på balkongen inåt gården. Det talades om en flyktingfamilj som kommit med häst och släde om vintern. De hade flytt från Ryssland över snö och is. Det berättades att de hade tappat ett barn och tvingats vända om. De hittade den lille och de klarade sig. Barnet överlevde. Något år före 1920. De fick bo i en lägenhet och blev också goda vänner. Hade inga pengar, utan betalade med silver och målningar på duk. Jag minns hur faster många år senare använde en stor silversamovar som vattenautomat till hönorna i hönshuset!

Mor hade kommit till henne som 5-åring (Hennes historia kommer senare). Mor sa alltid att hon hade fått allt… det bästa…kläder, skolor… ja, t.o.m. körkort och bil.

image

Mor hade fått allt… utom kärlek. Faster Anna kunde inte ge kärlek. Men jag som var som ett litet barnbarn kände ömsesidig tillgivenhet. Mor och far hade sin första lägenhet tillsammans i detta hus. Så hon måste ha varit kvar där ända fram till kriget.

Faster Anna blev en riktig affärskvinna. Hon sa alltid att hon kunde gå omkring i en gammal underklänning om hon så ville. Ingen kunde säga något…för hon var inte skyldig någon en krona! Hon hjälpte mor ekonomiskt. Men hon kunde också upplevas som en hård kvinna. Mor fick ta i och arbeta i köttaffären, bära in halva grisar på ryggen… trots att hon egentligen var mycket skör.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s