ANNA OCH MARIA, sekelskiftet 1900

wpid-wp-1445465211254.jpeg

Anna, som skulle bli min mormor, var mycket ung när hon tog tåget från Löberöd till Malmö. Hon skaffade en rullebör och blev en sillagumma. Köpte av fiskarna som lastade av fångsten tidigt på morgonen i Limhamn fiskehamn. Sedan tog hon sillatåget som gick längs hela Ribersborgstranden till Malmö. Hon brukade stå vid Frans Suell mellan stationen och torget och sälja till fruarna och pigorna i Gamla stan. Hade hon inte pengar till tågbiljetten, så fick hon rulla lasten hela den långa vägen.

Hennes syster Maria fick stanna hemma med föräldrarna, som hade en liten bit jord vid den gamla längan i Löberöd. Där odlade de potatis och kål. Fadern körde med häst och vagn till kusten och inhandlade fisk, som Maria sålde. Så blev hon byns Sillamaria.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s